НАЦИОНАЛНА ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ - РЕЗУЛТАТИ

През 2014г., национални форуми за замърсяването на европейските морета се организират паралелно в 12 Европейски страни, в рамките на проект MARLISCO. Тук може да намерите кратка информация за провелия се форум в България.

Как можем да намалим боклуците на нашите плажове и в морето? Това беше основния въпрос, на който се търсеше отговор по време на провелата се „Национална обществена дискусия за замърсяване на Черно море“ на 31.10.2014г. в хотел „Галерия Графит“ – гр. Варна.

Организиран от Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) точно на Международния ден на Черно море, националният форум бе финалната проява в рамките на европейския проект „MARLISCO – Проблемът с морските отпадъци на Европа: социална информираност и съвместна отговорност“, финансиран по Седма рамкова програма на ЕК.

На събитието бяха представени най-съвременните факти за морските отпадъци и тяхното въздействие на местно, национално и международно ниво от присъстващите специални гости и лектори на форума.

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/bulg_for_out_1.jpg

Снимка 1: Румяна Радилова (еколог, зам. Кмет на община Аксаково), Венцислав Николов (експерт по екология, Директор на "Басейнова дирекция – Варна“), Венета Георгиева (инспектор по държавен екологичен контрол в  „Морска администрация“ – Варна) и Людмил Икономов (Изп. Директор на Институт за екологична модернизация).

Г-н Икономов сподели, че “единственият цивилизован начин за управление на крайбрежието е когато всички заинтересовани страни се включат в процеса, всеки каже какви са неговите проблеми, болки и да се изясни докъде могат да се простират неговите претенции.” Стратегическият план за опазването на Черно море трябва да обедини действията на 6-те черноморски държави, но те често имат противоположни интереси и възможности. България също изостава в изпълнението на международните конвенции.

Според експертите черноморските общини трябва да получат пълномощия и финансиране да се грижат за Черно море, защото те са най-потърпевши от замърсяването му. Основните замърсители на Черно море са отпадните води от брега, липсата на пречиствателни станции, туризмът и корабоплаването, категорични са експертите. След бума на курортното строителство в пъти е надскочена възможността морето да се самопречиства.

Форумът се излъчи пряко от Варна по БНТ2, като имаше възможност заинтересованите лица от цяла България да го наблюдават и онлайн в специално разработената за целта електронна платформа. Медийните партньори на събитието бяха заснели предварително два видео репортажа  по темата, които бяха представени по време на събитието и предизвикаха горещи коментари сред публиката в залата: единият бе с инспектор от РЗИ – Варна, а втория с управителя на Поддържане чистотата на морсите води АД – Варна (ПЧМВ) – вижте видеото тук:

Водеща на дискусията беше г-жа Зоя Черешарова, а сред публиката бяха авторитетни експерти, студенти от Техническия университет - Варна, катедра „Екология и опазване на околната среда“,  студенти от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, специалност “Мениджмънт на водния транспорт”, общински служители от Черноморските общини, представители на неправителствени организации, които работят по проекти, свързани с опазването на околната среда.

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/bulg_for_out_2.jpg

Снимка 2: Водещата Зоя Черешарова и нейните гост-лектори.

По време на цялата дискусия, всеки от аудиторията имаше възможността да изрази своето мнение за това как бихме могли да се справим с този екологичен, икономически и здравен проблем – замърсяването на Черно море!

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/bulg_for_out_3.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/bulg_for_out_4.jpg

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/bulg_for_out_5.jpg

Първи панел от провелия се в град Варна национален форум  може да гледате на:

Отчет от провелата се национална дискуция може да намерите тук: tl_files/marlisco/lib/layout/icon-pdf.png