Forumul Național MARLISCO România
Forumul Naţional s-a desfăşurat marţi, 28 octombrie 2014, în sala de conferințe Ovidius, din cadrul Hotelului Ibis, Constanța, pe tema deşeurilor marine, fiind parte a proiectului MARLISCO - MARine Litter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility (Deşeuri marine în mările Europei: conştientizare socială şi co-responsabilitate).
În întâmpinarea evenimentului desfăşurat pe data de 31 octombrie cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Mării Negre, invitaţi şi participanţi în cadrul Forumului Marlisco România s-au reunit pentru a dezbate importanţa conservării ecosistemului marin, precum şi necesitatea unor acţiuni, care să diminueze efectele negative ale activităţilor umane asupra biodiversităţii şi calităţii ecosistemului Mării Negre.
Reprezentanți ai ONG-urilor, instituții publice, autorități, agenții de protecție a mediului, ABADL, reprezentanți de la diferite universități, presa locală și națională, cadre didactice, elevi şi studenți s-au reunit pentru a dezbate problema deșeurilor marine de la litoralul românesc, obiectivul principal al proiectului MARLISCO fiind creşterea gradului de conştientizare a consecinţelor comportamentului social. Aceasta priveşte: gestionarea deşeurilor de producţie, în strânsă legătură cu sistemele socio-ecologice marine; promovarea şi co-responsabilitatea în rândul diferiţilor “actori” pentru a defini o viziune colectivă mai durabilă şi facilitarea de acţiuni concertate.
În desfăşurarea forumului s-a lucrat pe grupuri, discutându-se despre identificarea cauzelor care duc la apariția deșeurilor marine și măsurile ce trebuie avute în vedere pentru a combate acest fenomen nedorit.
Astfel, reprezentanţii instituţiilor publice, participanţi la forum, au semnalat în randul cauzelor care duc la apariţia deşeurilor, lipsa educaţiei şi a unui cadru legislativ adecvat în domeniu, dar şi incoştienţa populaţiei şi lipsa coşurilor de gunoi din zona costieră. Tinerii, elevi şi studenţi, au remarcat şi ei creşterea consumului de materii prime, dezvoltarea aşezărilor umane, nerespectarea legislaţiei şi nesupravegherea navelor în larg. Cadrele didactice au invocat, în plus, lipsa implicării familiei în dezvoltarea educaţiei.
În privinţa măsurilor ce trebuiesc luate, la finalul forumului, fiecare persoană a acordat voturi pentru cele mai eficiente, respectiv cele mai uşor de implementat măsuri. În urma voturilor acordate de participanți, concluziile la finele forumului au arătat că cea mai eficientă măsură este conştientizarea populaţiei, iar cea mai uşor de implementat este educaţia pentru dezvoltare durabilă.
De asemenea, este vital să existe un cadru legislativ (legislaţie clară, fermă) care să reglementeze activităţile umane în vederea rezolvării problemei deşeurilor.
La nivel local grupul de discuții pe tema deșeurilor marine din cadrul Forumul, “utilizat ca o platformă pentru toată lumea care a avut un cuvânt de spus asupra acestei problem” (după cum a declarat Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum) a fost moderat de către panoul de experți alcătuit din:
- Mihaela Cândea, ONG Mare Nostrum, Directorul Executiv și Black Sea Node Leader în proiectul MARLISCO;
- Tania Zaharia, INCDM “Grigore Antipa”, Director Științific;
- Dr. Ing. Eugen Anton, INCDM “Grigore Antipa”.
Raportul forumului va fi publicat pe site-ul proiectului şi trimis către instituţiile publice.