Εθνικό Φόρουμ για τα Σκουπίδια της Θάλασσας

Στο πλαίσιο του MARLISCO, υλοποιήθηκαν 12 φόρα (συζητήσεις) για το θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας σε 12 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες. Το Κυπριακό Εθνικό Φόρουμ για τα Σκουπίδια της Θάλασσας διοργανώθηκε από την εταιρεία ISOTECH Ltd Ερευνητές – Σύμβουλοι Περιβάλλοντος, κύριο εταίρο του έργου MARLISCO στην Κύπρο, και πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο ‘Φιλοξενία’ στην Λευκωσία.

Κατά την διάρκεια του φόρουμ παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας, ενώ οι συμμετέχοντες, μαζί με την επιστημονική κοινότητα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης και να προσδιορίσουν λύσεις για αυτό το σοβαρό περιβαλλοντικό, οικονομικό και υγειονομικό πρόβλημα.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν 40 προσκεκλημένοι, αντιπρόσωποι από αρμόδια δημόσια τμήματα, περιβαλλοντικές και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, βιομηχανία, τον τουριστικό τομέα, την εκπαίδευση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.α. ενώ 21 άτομα παρακολούθησαν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας που αναμετάδιδε ζωντανά το Φόρουμ.

Η διαδραστική δομή του Φόρουμ συμπεριλάμβανε συζητήσεις, σύντομες παρεμβάσεις ειδικών, προβολή βίντεο και animation που δημιουργήθηκαν ειδικά για το MARLISCO, καταγραφή εισηγήσεων και χρήση νέων τεχνολογιών όπως συστήματα άμεσης ψηφιακής ψηφοφορίας. Οι συμμετέχοντες πρότειναν και ψήφισαν λύσεις που μπορούν να προωθηθούν στη Κύπρο, όπως:

1. Αποτσίγαρα: Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Πρόληψη (π.χ. σποτάκια, σταχτοδοχεία σε παραλίες)

2. Όφελος από επιστροφή συσκευασιών. Αξία στο σκουπίδια.

3. Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις (π.χ. προβολή του MARLISCO σποτ στα σχολεία, εκπαιδευτικό πακέτο)

4. Έλεγχος και διαχείριση απορριμμάτων σε χώρους ελλιμενισμού.

5. Φίλτρα σε υπονόμους και υδάτινες ροές.

Μπορείτε να δείτε όλες τις λύσεις που προτάθηκαν, καθώς και την ιεράρχησή τους, κατεβάζοντας την έκθεση για το Φόρουμ, που θα βρείτε εδώ.

Πιο κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα σύντομο βίντεο με αποσπάσματα από το Κυπριακό Φόρουμ για τα Σκουπίδια της Θάλασσας:

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/for_cy_1.jpg

Φωτογραφία 1: Από τα αριστερά, οι ομάδα εμπειρογνωμόνων του Φόρουμ: ο κ. Κυριάκος Παρπούνας, ο κ. Μιχάλης Λοϊζίδης, ο κ. Ανδρέας Δημητρόπουλος, και η κ. Ξένια Λοϊζίδου. Συντονιστής ο Δρ. Παναγιώτης Θaνασάς.

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/for_cy_2.jpg

Φωτογραφία 2: Οι συμμετέχοντες εργάστηκαν σε ομάδες των έξι ατόμων για την εξεύρεση λύσεων για το θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας.

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/for_cy3.jpg

Φωτογραφία 3: Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ προβλήθηκαν ενημερωτικά βίντεο που δημιουργήθηκαν στον πλαίσιο του MARLISCO, όπως για παράδειγμα το βίντεο με τον Κύπριο πρέσβη για καθαρές θάλασσες, το animation που δημιουργήθηκε ειδικά για τα φόρα, και το βίντεο που κέρδισε τον διαγωνισμό του MARLISCO στην Κύπρο.

tl_files/marlisco/mixed-images/National Fora/for_cy_4.jpg

Φωτογραφία 4: Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες για να ψηφίσουν τις πιο αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των σκουπιδιών της θάλασσας στη Κύπρο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Φόρουμ εδώ.

Στα δύο πιο κάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το Φόρουμ (Μέρη 1 και 2):

 

tl_files/marlisco/lib/layout/icon-pdf.png Download the final report