Η Eγκατάσταση του MARLISCO για τα Σκουπίδια της Θάλασσας

Η έκθεση/εγκατάσταση του MARLISCO έχει σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα των σκουπιδιών της θάλασσας. Πρόκειται για μια διαδραστική εγκατάσταση που αποτελείται από ένα ‘δάσος’ επαναχρησιμοποιημένων, πλαστικών βαρελιών και μια σειρά από αφίσες που, μέσα από φωτογραφίες, επιστημονικά δεδομένα και πληροφοριακό υλικό, δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις πηγές, τις ποσότητες, τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις των σκουπιδιών της θάλασσας.

Η εγκατάσταση, την οποία επιμελήθηκε στην Κύπρο η εταιρεία ISOTECH Ltd, κύριος εταίρος του MARLISCO, μεταφέρεται από πόλη σε πόλη κατά τη διάρκεια του έργου, και είναι διαθέσιμη για κάθε φορέα που θέλει να ενημερώσει το κοινό του. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες εκδηλώσεις περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου, έχει τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και είναι διαθέσιμη σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά).

Η εγκατάσταση εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου 2014, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κατά την διάρκεια της τελετής απονομής των βραβείων για το διαγωνισμό βίντεο του MARLISCO (μπορείτε να δείτε τις νικήτριες ομάδες και την τελετή βράβευσης στην Κύπρο εδώ http://www.marlisco.eu/video-contest.en.html).

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/cy_exh_1.jpg

Φωτογραφία 1: Μέρος της εγκατάστασης του MARLISCO κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την επόμενη κιόλας μέρα η έκθεση εγκαταστάθηκε στον εξωτερικό χώρο του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», κατά τη διάρκεια του διεθνές συνεδρίου «ADAPT to CLIMATE», δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους συμμετέχοντες του συνεδρίου να απολαύσουν τα εκθέματα, και να ενημερωθούν για ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

 tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/cy_exh_2.jpg

Φωτογραφία 2: Η εγκατάσταση στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία».

Από τις 18 Μαΐου 2014 μέχρι και τις 18 Ιουνίου 2014, το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Thalassa φιλοξένησε την εγκατάσταση του MARLISCO, συνδυάζοντας την με τις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Μέρα Μουσείου στις 18 Μαΐου και το Παγκύπριο Οικολογικό Φόρουμ στις 29 Μαΐου, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πάνω από 5,000 άτομα, κυρίως τουρίστες και μαθητές, να την επισκεφτούν.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/cy_exh_3.jpg

Φωτογραφία 3: Σε αυτό το ‘παιχνίδι’, που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης του MARLISCO, μικροί και μεγάλοι καλούνται να μαντέψουν το χρόνο διάσπασης των πιο συχνών σκουπιδιών της θάλασσας.

Η πιο πρόσφατη εγκατάσταση της έκθεσης MARLISCO, έγινε στην Πάφο και στη Γεροσκήπου το σαββατοκύριακο 21-22 Ιουνίου 2014. Το Σάββατο, 21 Ιουνίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «Φίλοι Παλαιάς Πόλης Πάφου», η κεντρική Οδός Μακαρίου μετατράπηκε σε προσωρινό πεζόδρομο,  στον οποίο εγκαταστάθηκε η έκθεση για τα σκουπίδια της θάλασσας. Αμέτρητοι περαστικοί, καταστηματάρχες, τουρίστες, μικροί και μεγάλοι, κάνοντας τη βόλτα τους στα καταστήματα της πόλης, σταμάτησαν για να δουν την έκθεση και να ενημερωθούν.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/cy_exh_4.jpg

Φωτογραφία 4: Από την εγκατάσταση του MARLICO στην Παλαιά Πάφο.

Την Κυριακή 22 Ιουνίου, η έκθεση εγκαταστάθηκε στην Πλαζ Γεροσκήπου, όπου και έγινε η πόντιση του σκάφους Laboe από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για την δημιουργία τεχνητού υφάλου στην περιοχή. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αξιωματούχοι και εκπρόσωποι δημοσίων φορέων.

tl_files/marlisco/mixed-images/Exhibition/cy_exh_5.jpg

Φωτογραφία 5: Η εγκατάσταση του MARLISCO στην Πλαζ Γεροσκήπου για την πόντιση του σκάφους Laboe.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Αν σας ενδιαφέρει να φιλοξενήσετε την εγκατάσταση στο δήμο ή την κοινότητα σας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σας, ή αν θέλετε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες για το MARLISCO και τις δράσεις του στην Κύπρο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το marlisco.cy@gmail.com.

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εγκατάσταση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ISOTECH Ltd http://www.isotech.com.cy/gallery/the-marlisco-exhibition/ και τη σελίδα του MARLISCO Κύπρου στο facebook https://www.facebook.com/Marlisco.CY.

Copyright: Τα πνευματικά δικαιώματα για τις πιο πάνω φωτογραφίες ανήκουν στην ISOTECH Ltd.